Activiştii de mediu cer autorităţilor să ia măsuri urgente. Mercurul poate avea efecte dezastruoase asupra organismului uman.
"Foarte des, îl facem şi la paste. Bucăţi, niciodată tocat şi în ulei", spune o femeie.
Conserve contaminate cu mercur
Un experiment al organizaţiei franceze Bloom îi alertează pe consumatorii europeni. Studiul a fost realizat pe 148 de conserve din 5 ţări - Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia - iar rezultatele arată că în proporție de 100% au fost contaminate cu mercur. În cele mai multe cazuri, nivelul a fost de patru ori peste normele admise.
Legislaţia europeană cere ca limita de mercur pentru ton să nu depăşească 1 miligram per kilogram. Sunt însă mai multe specii de peşte la care limita este la 0.3.
UEimpune o limită de mercur doar pentru peștele proaspăt, nu şi pentru produsul finit, în conservă. Specialiştii spun că atunci când este pus în conservă, tonul pierde apă, iar nivelul de mercur creşte de două sau trei ori.
"Diferenţele provin însă din mediul în care există, în care trăieşte, din care se recoltează de fapt acest peşte. Sunt ape mai poluate care conduc la o contaminare mai mare cu mercur. Dacă impunem limita la 0,3, vom avea doar foarte puţine conserve de ton pe piaţă. Tot ce înseamnă preţ al materiei prime va creşte", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Medicii avertizează că intoxicaţia cu mercur poate avea efecte extrem de periculoase asupra organismului. "Are o acţiune neurotoxică şi se depozitează cu preponderenţă în ţesuturile grase, iar eliminarea sa se face în timp îndelungat. În general, cele mai afectate organe sunt sistemul nervos central, rinichii şi pielea", spune Marius Chipurici, medic toxicolog.
Peștele favorit ale europenilor
Tonul este cel mai consumat peşte din UE. Un european consumă în fiecare an, în medie, aproape 3 kilograme de ton. Românii mânâcă peste 9 kilograme de peşte anual.
"Având în vedere recomandările europene referitoare la cantitatea maximă de mercur care poate fi ingerat, putem face un calcul şi spune că aproximativ 200 de grame de ton din conservă pe săptămână", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.
Echipa Observator a făcut testul conservelor de ton şi la noi: "Am cumpărat conserve de ton din mai multe supermarketuri din Capitală şi vrem să vedem cum arată analizele la Institutul de Cercetări Alimentare".